• Pagina’s

 • Doe mee!

  Dit is een blog die gaat over Salvador, Bahia en Brazilië en, daarbinnen, over actualiteit, economie, politiek, toerisme, reizen, cultuur, geschiedenis, muziek, samba, carnaval, capoeira, zon en zee, strand en palmen, paradijs!

  Deze site wil ook de uitverkoren plaats zijn voor jou en alle Bahia-fans om ideeën uit te wisselen. Aarzel daarom niet om te reageren en ons jouw ideeën en opinies te laten kennen.

  Ik bedank alvast iedereen voor zijn interesse, bezoek en medewerking. Axé!

 • december 2018
  M D W D V Z Z
  « Aug    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Categorieën

 • Advertenties

Iste Nationaal Seminarie Etnisch-Afrikaans Toerisme

Van 11 tot 13 augustus werd in Salvador, in het Conventie Centrum, het eerste Nationaal Seminarie voor Etnisch-Afrikaans Toerisme gehouden. Het is een initiatief van de regering van Bahia, via zijn Secretariaat voor Toerisme en het bureau Bahiatursa, met het doel de uitgesproken Afrikaanse invloed in het leven alhier over zijn hele lijn en,  meer in het bijzonder, in de lokale cultuur als een toeristische attractie beter en professioneler aan de bezoekers van Bahia aan te bieden. Dit is een van de meerdere segmenten binnen het toerisme die door de Staat beter worden afgelijnd en uitgediept om aan de steeds meer veeleisende toeristen te kunnen aanbieden, naast ecotoerisme, cultureel toerisme, nautisch toerisme, golftoerisme, avontuurlijk toerisme en enotoerisme, om er maar een paar te noemen.

Salvador, hoofdstad van Bahia, is de meest Afrikaanse stad van Brazilië waar 80% van de bevolking Afrikaanse roots heeft! De Afrikaanse godsdienst, de Candomblé, leeft hier nog steeds verder doorheen zijn rituelen gehouden in de Terreiros, zijn typische gerechten die voor de goden of Orixás daarbij worden klaargemaakt, maar die overal in de lokale keuken terug te vinden zijn, en ook doorheen de meest bekende drumritmes en typische dansen die allen voortspruiten uit die ene grote bron, Zwart Afrika!

Orixás in de Dique do Tororó - Salvador (foto J.Freitas)

Daarnaast is er natuurlijk ook nog de Capoeira, een gevecht en een dans, voor de adepten en beoefenaars een ritueel, dat ons ook uit Afrika met de slaven destijds is meegebracht. Wie heeft niet reeds Salvador of Bahia bezocht en niet ook een stukje Capoeira kunne bewonderen op een openbaar plein of in een school of in een kokaal spektakelhuis… onvergetelijk!

Om meer te weten te komen over Candomblé en Capoeira, neem eens een kijkje op onze site:  www.2brazil.info.

Advertenties

2 Juli: Onafhankelijkheid van Bahia

Gisteren, 2 Juli (dois de Julho), was het hier in Bahia een zeer belangrijke dag.

Aan de ene kant was er de kwartfinale wedstrijd Brazilië – Nederland voor het WK voetbal, maar dat feest liep voor Brazilië niet goed af… het resultaat kennen jullie al, 2-1 voor Nederland… Brazilië naar huis en Nederland door naar de halve finale tegen onze zuiderburen Uruguay.

Aan de andere kant hadden we de herdenking van de onafhankelijkheid van Bahia, die we op 2 Juli 1823 verkregen na de laatste hardnekkige Portugesen naar huis te hebben gestuurd. Hier in Bahia en ook vooral in zijn hoofdstad Salvador hebben we die onafhankelijkheid bijna een jaar na die van het land, Brazilië, verkregen. De nationale onafhankeljkheid kwam er immers op 7 September 1822. Alleen hier in Bahia heeft men dan ook echt naar de wapens moeten grijpen om de laatste Portugese gouverneur Madeira de Mello en zijn landgenoten aan de deur te zetten. Voor de rest van Brazilië kwam die onafhankelijkheid er zonder bloedvergieten, wanneer de prins van Portugal, die hier leefde, op die glorierijke 7de September 1822 de onafhankelijkheid uitriep en op slag, maar zonder stoot, de eerste keizer van een onafhankelijk Brazilië werd: Peter de Eerste (Pedro I)!

Hier in Bahia en Salvador herdenkt men op 2 Juli dus de strijd en de overwinning van hte Braziliaanse volk op de Portugesen. Dat gaat gepaard met een grote stoet door het oude centrum van de stad  waarin en koets met de Caboclo wordt meegevoerd (zie op de foto). De Caboclo is de mesties Indiaan (rood) + Europeaan (blank) en symboliseert het dappere Braziliaanse volk. Om de geschiedenis en iedereen die toentertijd heeft meegevochten recht aan te doen  is die Caboclo ook mesties met de Afrikaan (zwart). Een echte Braziliaan dus, symbool voor het verzet en de overwinning op de Portugesen en het bekomen van de onafhankelijkheid!

Stoet voor de onafhankelijkheid van Bahia (jornal A Tarde)

Overstromingen in Brazilië.

Overstromingen in Brazilië in juni 2010

De afgelopen week heeft het zeer zwaar en gedurende meerdere dagen geregend in de staten Pernambuco en Alagoas, in het Noordoosten van Brazilië. Meerdere rivieren en stromen zwollen ongelofelijk aan, traden buiten hun oevers en sleurden alles wat ze op hun weg tegenkwamen gewoon mee.

Het noodweer was zo erg dat het tot een lokale ramp heeft geleid waarbij in het total 51 mensen om het leven kwamen. Alleen al in Pernambuco verloren 26.797 mensen hun huis en 53.518 mensen hebben hun deels vernielde huis moeten verlaten. In Alagoas liggen die aantallen op 26.618 en 47.897. Het oorspronkelijk hoog geschatte aantal vermisten (rond de 1.000) is gelukkig sterk verminderd eenmaal de zoekingen begonnen werden en wordt nu op 135 geschat.

Officiële hulp is reeds volop op gang gekomen en levensmiddelen, water, reinigingsproducten, kleren en dies meer stromen van alle kanten uit Brazilië in de twee zwaar getroffen staten binnen. Onze president Lula heeft zijn deelneming aan de G-20 top in Canada dezer dagen geannulleerd en bezocht donderdag reeds de getroffen streek, die hij dan ook prompt 500 miljoen Reais aan hulp beloofde (het is een jaar van verkiezingen, nietwaar… en vergeet ook niet dat onze president oorspronkelijk uit Pernambuco komt!).

Voetbal!

Het komt mij al de oren uit… voetbal, wereldbeker, Zuid-Afrika, nationale ploeg van Brazilië – hier zegt men de “selektie” – Kaká, Robinho en kornuiten! Er wordt hier in het land over bijna niets anders meer gepraat. Het is de veruit meest populaire sport van Brazilië, we kunnen er niet onderuit! En we zijn ook het meest succesvolle voetballand ter wereld met vijf titels en ongelooflijk veel “sterspelers” die in en vooral buiten het land akteren.
De eerste wedstrijd van Brazili6e is op 15 juni, een dinsdag. Als je van voetbal houdt en ook de sfeer, vibratie en adrelanine van de wereldbekermatchen wil meebeleven, dan mag je zeker de datums en uren van de wedstrijden die jij persé wilt niet uit hert oog verliezen. Een zeer creatieve site waar je alle nodige informatie op een visueel verbluffende manier samengevat te zien krijgt is deze.

São João! Feest!

Om wat vrolijker te eindigen vandaag, sluit ik een prachtig lied in van Gilberto Gil, in de stijl van de Forró, de meest typische muziekstijl uit het Noordoosten van Brazilië en dus ook van Bahia. Forró is verbonden met de  uitbundige junifeesten of feesten van São João, van Sint Jan (op 25 juni) die overal in het Noordoosten en overal daarbuiten waar Nordestinos wonen, gevierd worden! Allez, en arriê!

Belastingen!

De Leeuw van de Braziliaanse belastingen… pas op, hij bijt!

Wel verdorie, ik heb nog altijd geen rotte frank  verdiend dit jaar!

Straffe koffie hé! Maar denk nu niet dat ik hier omkom van de honger! Neen, het gaat hem om het feit dat ik nog steeds, en dat tot 28 mei nu, bezig ben te verdienen wat ik op jaarbasis als belastingen aan de Braziliaanse overheid ga moeten betalen!

Ja, je ziet dus dat het niet alleen in vele West-Europese landen, zoals België, is dat je veel belastingen betaalt! Hier moeten we 148 dagen werken om die jaarlijks som belastingen die we gaan afdragen aan de Staat, te verdienen (periode die dus afloopt op 28 mei). Het gaat hem om liefst 40,54% van het bruto inkomen van de Braziliaanse belastingbetaler. Let wel, in Brazilië wordt men niet zoveel belast op inkomen, maar wel vooral op de consumptie van alle mogelijke producten en diensten!

Oef, een aantal landen gaan ons nog voor, zoals Zweden (185 dagen) en Frankrijk (149 dagen), maar andere “ontwikkelde” landen komen dan weer na ons, zoals de VSA (120 dagen), en ook buurlanden zoals Argentinië (97 dagen).

Weetje: de belastingscontrole wordt hier in Brazilië ook “de Leeuw” genoemd… en serieuze klauwen en tanden heeft hij hier dus wel – de Vlamingen zijn gewaarshuwd!

Nu wordt het beter!

Net een goede les in WordPress en Dashboard gekregen van André, een ervaren blogger die ook hier in Salvador woont. Hij gaf me meerdere goede tips en, dus, nu moet deze blog beter worden!

Ik weet het… belofte maakt schuld, maar ik ga mijn best doen hoor!

Salvador kreeg gisteren de FIFA op bezoek om te zien hoe het gaat met de werken voor het nieuwe stadium voor de Wereldbeker van 2014, maar het oude stadium moet eerst nog afgebroken worden! AiAi, Salvador en Bahia en diens politiekers en veelbelovers!

het embleem van de nationale Braziliaanse ploeg, let op de vijf sterren: Brasil Penta-campeão!!!!!

Hier warmt de sfeer rond de Wereldbeker wel op, maar dan wel voor deze van dit jaar, binnen enkele weken, in Zuid-Afrika. Brazilië op weg naar de “Hexa” titel, oftewel de zesde uit onze voetbalgeschiedenis!Wel heb ik de indruk dat, voorlopig, met de niet zeer unanieme selektie van spelers die Dunga, de coach, vorige week bekend maakte, niet al te veel Brazilianen in die zesde titel nu reeds geloven!